BrewDogs nya protestöl uppmanar till högre prioritering av klimathoten

01.11.2017

In this section

Oberoende craft beer bryggeriet BrewDog lanserar idag sin senaste protestöl, Make Earth Great Again. En öl som tagits fram som en motreaktion till USA:s beslut om att dra sig ur Parisavtalet och för att påminna världens ledare att i högre grad prioritera det rådande klimathotet.

  • Ölen innehåller ingredienser från de platser som drabbats allra hårdast av den globala uppvärmningen, och kommer att serveras från en kran inbyggd i en isbjörnsreplika i naturlig storlek.
  • Alla intäkter från Make Earth Great Again kommer att doneras till 10:10, en global välgörenhetsorganisation som aktivt arbetar för lagändringar som kan bromsa de negativa klimatförändringarna i världen. 
  • Allt kring den nya ölen är skapat för att väcka uppmärksamhet om klimatfrågorna; från att den innehåller smältvatten från Arktis till utrotningshotade arktiska hjortron.
  • Make Earth Great Again är en saison, ett öl som får jäsa på högre temperatur än andra ölsorter, ytterligare en referens till effekterna av växthuseffekten.
  • Som en glasklar skildring av den globala uppvärmningen kommer även den limiterade ölen serveras direkt ur en isbjörnsreplika. Och på flasketiketten står det ”Denna öl är lika bitter som det faktum att världen ignorerar klimatförändringarna” och att ölen ”kan innehålla spår av satir”.
  • Alla intäkter från Make Earth Great Again doneras oavkortat till 10:10 för att finansiera de projekt som bedrivs mot global uppvärmning. Kampanjen illustreras också på BrewDogs blogg samt sociala medier där man delar tips på hur alla kan göra förändringar i vardagen som resulterar i positiva effekter på miljön.
  • Ölen går självklart även att köpa på brewdog.com, på BrewDogs barer från och med den 8:e november på Kungsholmen och Södermalm i Stockholm, samt i Göteborg och Malmö. BrewDog har även skickat en låda Make Earth Great Again till Vita Huset i ett försök att fånga USA:s presidents uppmärksamhet.

QUOTATIONS 

James Watt, co-founder på BrewDog kommenterar:

Make Earth Great Again är en reaktion på det bristande engagemanget från världens ledare när det gäller de största hotet mot vår planet och civilisation. Öl är ett universellt språk med kapacitet att påverka hela världen så vi bestämde oss för att göra ett ställningstagande och brygga en öl som skulle ha en direkt positiv påverkan på klimatförändringarna både genom att stödja en organisation som gör skillnad samt genom att erbjuda ett sätt för craft beer fans att göra sin röst hörd. 

James Watt fortsätter:

Att jobba i gemenskap med andra bidragande aktörer var en stor och viktig del i framtagandet av Make Earth Great Again. Öl kan många gånger vara inkörsporten till nya idéer och sätt att se på saker, vi hoppas att våra konsumenter uppskattar denna öl, men att det också leder till en dialog kring hur vi kan bidra till att besegra klimatförändringarna.

Alice Bell, kommunikationsdirektör på 10:10 Climate Action kommenterar:

Vi på 10:10 säger ofta att det viktigaste du kan göra för att tackla klimatförändringarna är att prata om dem. Och finns det någon bättre konversationsstartare än en öl? Det råder en obehaglig tystnad kring klimatfrågan – kanske förståeligt, vi vill inte tänka för mycket på det. Men tystnaden gör det svårare för oss att se problemen och lösningarna, och flyttar pressen bort från de som faktiskt kan göra skillnad.

James Watt fortsätter:

Denna öl är vårt ställningstagande, vårt sätt att avspegla etablissemanget som kan och borde göra mer i en fråga som påverkar varenda skapelse på jorden. Vi hoppas att alla som kan göra en positiv förändring som påverkar klimatförändringarna på lagstiftningsnivå noterar vad ölen representerar.